dilluns, 27 d’agost del 2007

To catch a breast hair

Val.: «Agafar un pèl de mamella»


Agafaràs un pèl de mamella! és una expressió que hui s’usa per a advertir a algú que, si no s’abriga, podria refredar-se. Però un pèl de mamella no és un constipat, sinó una denominació popular de la mastitis, una inflamació de les mamelles que es produïx en les mares lactants i, algunes vegades, en nounats i adolescents. Alguns símptomes d’eixa malaltia són els mateixos que els de la grip (el malestar i la febre). Per això, antigament la gent pensava que u corria el risc d’agafar la mastitis si s’exposava a un corrent d’aire fred. Hui dia, la consciència del significat original de «pèl de mamella» s’ha perdut; s’entén com a sinònim de constipat o grip, i l’ús s’ha restringit a esta advertència per a qui no es cuida del fred.

Exemples:

«Feia molt de fred […] de poc va anar que no ens agafés un pèl de mamella!».
(d’un blog de Vinaròs)

«¿No agafaran fred? A vore si agarren un pèl de mamella, com diuen al meu poble».
(comentari d’un Flickr en què apareixen unes figures nues)

-------------------------------------------------------

«Agafaràs un pèl de mamella» ―literally Agafaràs [‘You’ll catch’] un pèl [‘a hair’] de mamella [‘of breast’]― is a sentence used to warn somebody he might catch a cold if he doesn’t wrap up. Curiously, pèl de mamella is not exactly a cold; it is the popular name for puerperal mastitis, an inflammation of the mammary gland in the breast in connection with pregnancy, breastfeeding or weaning. This disease shows flu-like symptoms, that’s why in the past it was thought that people run the risk of catching the disease by exposing themselves to a cold draft.

2 comentaris:

Gregorio Royo Bello ha dit...

jo, que tenia vaques, l'he sentida a l'Aragó atribuïda a la inflamació de les mamelles dels animals, que donaven llet quallada i sense valor. I, efectivament, la causa en devien ser les ventades d'aire que s'escolaven pel corral.

Speaker ha dit...

Andrea, gràcies pel comentari. No sabia que la malaltia afectava els animals (el que sé de la mastitis és per internet). De fet, és ben possible que hui dia afecte fonamentalment a ells i no a les persones, com altres malalties.

Interessant el vostre blog. Li pegaré una mirada. Salut!