diumenge, 1 de juliol del 2012

Those who have no head need to have legs

Val.: «Qui no té cap ha de tindre cames» 


Este és un refrany per als desmemoriats i despistats. Es diu quan algú s’oblida de fer una cosa en algun lloc i, en adonar-se més tard del descuit, ha de tornar-hi per a posar remei a la situació negativa que això podria originar. Per exemple, quan u es deixa el telèfon mòbil o les claus en algun bar, quan se’n va de viatge i es deixa el bitllet de tren a casa, o quan se li ha passat dir una cosa important a una persona de la qual s’ha acomiadat. La paraula cap, no cal dir-ho, és en este refrany sinònim de ‘memòria’ o ‘atenció’, i les cames simbolitzen la faena, l’esforç o el moviment que el despistat ha de fer per a resoldre la situació. 

Com podeu vore en este vídeo, este refrany també és molt popular en les Illes Balears.

Expressions sinònimes: «Memòria o cames», «A on no hi ha cap tot són cames» 

------------------------------------------ 

This is a proverb about absent-minded people. People often say it when somebody forgets to do something somewhere, and once he realises the mistake he has to go back to remedy the problem it might cause. For instance, when you forget your mobile phone at a sidewalk cafe or when you forget to say something significant to someone you’ve just taken leave of. The word cap (‘head’), needless to say, is used here as a synonym for ‘memory’ or ‘concentration’, and the word cames (‘legs’) symbolises the effort the absent-minded person has to make to resolve the situation.

4 comentaris:

Ramon Gimeno ha dit...

Una dita realment bona i d'una lògica impecable! Segur que tots coneixem més d'una persona a qui podem aplicar esta dita. Jo ja estic pensant en un amic que és un regal...

Speaker ha dit...

Ja ho pots ben dir; és una maravella la lògica de les nostres dites! :)

Nelo ha dit...

A Sueca, la gent diu, directament: memòria o cames. Se li diu a la persona que has vist que torna d'un lloc per desmemoriada. També ho pot dir eixa persona per aclarir el seu canvi de ruta a qui li ho pregunte:

- On vas? No volies demanar no sé què?
- Memòria o cames.

L'altra persona no necessita més explicació.

Speaker ha dit...

Nelo, moltes gràcies per eixa aportació! L'afig a l'apunt.